АМКУ оштрафував енергокомпанії на 775 млн грн за синхронне підвищення цін у 2016-2019 роках

Антимонопольний комітет України (АМКУ) прийняв рішення накласти штраф загалом на 775,48 млн грн на низку учасників ринку енергетичного вугілля за синхронне підвищення цін протягом 2016-2019 років.

Про це повідомляє пресслужба Комітету.

«АМКУ прийняв рішення накласти штрафи на ДП "Держвуглепостач", ТОВ "ДТЕК Трейдинг", АТ "ДТЕК Дніпроенерго", АТ "ДТЕК "Західенерго", ТОВ "ДТЕК "Східенерго", ПАТ "Центренерго", ПрАТ "Черкаське хімволокно" в розмірі 775 483 270 грн», - йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, найбільший розмір штрафу накладено на:

  • "Центренерго" - 205,84 млн грн,
  • "ДТЕК Західенерго" - 172,97 млн грн,
  • "ДТЕК Трейдинг" - 163,44 млн грн,
  • "ДТЕК Дніпроенерго" - 125,47 млн грн,
  • "ДТЕК Східенерго" - 91,05 млн грн,
  • "Черкаське хімволокно" - 14,42 млн грн,
  • "Держвуглепостач" - 2,29 млн грн.

Також Комітет визнав порушення в діях Міненерговугілля, що полягає в створенні учасникам ринку умов для антиконкурентних узгоджених дій.

Свої рішення АМКУ аргументував результатами проведеного розслідування, яким було встановлено, що міністерство, як випливає з протоколів нарад, рекомендувало держпідприємствам підвищити граничний рівень ціни однієї вугільної продукції для потреб ТЕС і ТЕЦ до відповідного рівня.

При цьому АМКУ зазначив, що в нарадах брали участь постачальники понад 80% усього енерговугілля для теплової генерації і її представники, які споживають понад 95% цього ресурсу, використовуваного для потреб цієї галузі.

Згідно з повідомленням, учасники цих нарад, як державні, так і приватні компанії, в результаті здійснювали купівлю-продаж енергетичного вугілля за базовим цінами, наближеними до граничних цін, встановлених на нарадах у міністерстві.

Зокрема, зазначається, що динаміка зміни ціни у постачальників вугілля "ДТЕК Трейдинг" і "Держвуглепостач" відповідає динаміці зміни граничної ціни Міненерговугілля.

«При цьому на ринку енерговугілля були відсутні об'єктивні причини для одночасної і рівномірної зміни його ціни», - наголосив Комітет.

Крім того, згідно з аналізом середньозважених базових цін, проведеним АМКУ, споживачі енерговугілля в період з серпня 2016 до червня 2019 років купували його за базовими цінами, близькими до встановлених міністерством.

«Це свідчить про схожі дії, які є порушенням, передбаченим законом про захист економічної конкуренції», - заявили в АМКУ.