АМКУ оштрафував паливні компанії групи «Приват» на 4,7 млрд гривень

Антимонопольний комітет України (АМКУ) визнав дії паливних компаній, що входять до групи «Приват» бізнесмена Ігоря Коломойського, антиконкурентними узгодженими діями та наклав на них штраф у розмірі 4,7 мільярда гривень.

Про це повідомила пресслужба АМКУ.

Так, Комітет наклав штрафи на ТОВ ВТФ «Авіас», ТОВ «Торговий Дім «Авіас», ТОВ «Пром Гарант Плюс», ТОВ «Альянс Еволюшн», ПАТ «Укртатнафта» та 169 операторів АЗС (зокрема ПАТ «Укрнафта»).

«Сьогодні ми підсумовуємо результат колосальної роботи і багаторічного судового протистояння Антимонопольного комітету з учасниками змови на українському ринку пального», — сказала голова АМКУ Ольга Піщанська. 

Комітет з'ясував, що в Україні діє близько 1 625 автозаправних станцій, об'єднаних у проєкт «АВІАС». За версією АМКУ, «АВІАС» є «організованим, координованим та функціонує з метою погодження цінової і торговельної поведінки учасників».

Про це свідчить, зокрема, те, що в усій мережі продавали бензин та дизельне пальне однієї марки, а однакові ціни там встановлювали одномоментно.

Комітет також встановив, що оператори АЗС, у тому числі «Укрнафта», закуповували у ПАТ «Укртатнафта» нафтопродукти за вищими цінами, ніж на аналогічне імпортне пальне. Це, як зазначають в АМКУ, порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку.