Банківський сектор отримав прибутків за 1-й квартал на третину менше за минулорічний

Прибуток українського банківського сектору у I кварталі 2021 року склав 10,9 млрд грн, що на 32% менше аналогічного періоду минулого року.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

У регуляторі підкреслили, що у січні-березні 2021 року банки отримали 10,9 млрд грн чистого прибутку, що на 32% менше аналогічного періоду минулого року, коли банківський сектор заробив 16 млрд грн.

При цьому, за інформацією НБУ, у порівнянні з попереднім кварталом, прибуток банків зріс в 4 рази, або на 8,8 млрд грн.

Зазначається, що основним чинником, який стримував зростання прибутковості банківського сектору у І кварталі, були зміни справедливої вартості ринкових паперів.

Так, сукупний результат від операцій купівлі-продажу та переоцінки був "мінус" 5,1 млрд грн порівняно з позитивним результатом 7,7 млрд грн за І квартал 2020 року.

Водночас обсяги резервів під очікувані збитки в січні-березні зменшилися у понад півтора рази рік до року до 2 млрд грн. У 2020 році банки за цей період сформували резерви на 4,7 млрд грн.

У НБУ додали, що поступове відновлення попиту на банківські послуги за зниження вартості фондування позитивно позначилося на процентних доходах.

Так, чистий процентний дохід за звітний період зріс на 21,9% рік до року. Зростання безготівкових операцій дозволило збільшити чистий комісійний дохід за січень-березень на 15,1% рік до року, тоді як за аналогічний період 2020-го він зріс на 7,9% рік до року.

За даними Нацбанку, станом на 1 квітня 2021 року з 73 платоспроможних банків прибутковими були 66. Загальні збитки семи банків становили при цьому 100 млн грн.

У регуляторі додали, що п'ять найприбутковіших банків сформували 57% прибутку порівняно з 83% за підсумками 2020 року.