Через фінансові порушення в "Нафтогазі" бюджет втратив 75 мільярдів гривень - аудит

Державна аудиторська служба провела ревізію в НАК «Нафтогаз України», в процесі якої виявила масштабні фінансові порушення, що призвело до прямих втрат державного бюджету на суму понад 75 млрд гривень.

Про це стало відомо з результатів аудиту за період з 1 жовтня 2018 року по 31 грудня 2019 року. Документи оприлюднила «Економічна правда».

Так, голова Державної аудиторської служби Геннадій Пліс направив лист до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з результатами цієї ревізії.

У ньому зазначено, що фахівці встановили фінансові порушення та виявили факти неефективних управлінських дій або ризикових операцій, що призвели або можуть призвести до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 176 млрд гривень.

Втрати, до яких вже призвели рішення керівництва Нафтогазу, аудитори оцінили у 75,5 млрд гривень.

Держаудитслужба пропонує Нафтогазу усунути всі порушення, притягнути винних осіб до відповідальності та повернути цю суму до держбюджету.

Як повідомив  «Громадському радіо» голова правління Андрій Коболєв, проти керівництва Нафтогазу вже відкрили кримінальну справу, стосується вона менеджменту компанії.

«Важко розслідувати діяльність менеджменту без прізвища Коболєв. Вона (кримінальна справа, — ред.) побудована на звинуваченнях у державній зраді. Коли вона відкрита, я не знаю. Папери з цього приводу отримав сьогодні», — підкреслив він.

Коболєв зауважив, що у компанії це сприймають як «дуже наполегливе запрошення до публічної дискусії».

«Ми готові це запрошення прийняти. Нам немає чого приховувати. І щодо державного аудиту щодо резерву боргів, і щодо всіх інших питань ми абсолютно відкриті», - додав голова правління Нафтогазу.