ДБР викрило зловживання ексвисокопосадовців Міненерго на 1,5 млрд гривень

Головне слідче управління Державного бюро розслідувань викрило масштабну схему безоплатної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Зазначається, що 21 лютого 2017 року постановою Кабінету міністрів «Про забезпечення ефективного використання газорозподільних систем або їх складових» було затверджено типовий договір експлуатації газорозподільних систем. Документ передбачає щорічну оплату за експлуатацію державного майна. Зокрема, до державного бюджету має перераховуватись 10% від залишкової вартості.

Однак у 2017 році тодішні посадовці Міненерго у змові з «обл-, міськгазами» уклали з 37 приватними операторами договори, у яких передбачено безоплатне користування державним майном.

Внаслідок цього за три роки державі було завдано збитків на 1,488 млрд гривень.

Наразі слідчі ДБР розслідувань одночасно проводять 47 обшуків на території України, у тому числі у Міністерстві енергетики України, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 37 операторів газорозподільних систем та за місцями проживання колишніх високопосадовців Міністерства.

Також на причетність до вчинення злочину перевіряють службовців Міненерго та керівників операторів газорозподільних систем і їхніх кінцевих бенефіціарів.