Ексміністр економіки запропонував запровадити в Україні базовий дохід на період карантину

Колишній міністр розвитку економки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов запропонував на період карантину запровадити базовий дохід у розмірі 5 тисяч гривень. Про це він написав у Facebook.

Базовий дохід передбачає, що кожному українцю — як тим, хто працює, так і пенсіонерам або підприємцям, буде виплачуватися по 5 тисяч гривень.

«Я пропоную ввести мінімальний базовий дохід. Наприклад, в половину середньої зарплати (5000 грн). Тільки на період карантину. Для всіх.  І пенсіонерів, і тих, хто втратив роботу або бізнес», — заявив Милованов.

Він вважає, що продовження карантину до 11 травня не буде останнім, тому вже нині потрібно підтримувати економічну активність та людей, які постраждали від карантину.

Крім цього, Милованов запропонував перейти до режиму «таргетованого» карантину, коли обмеження запроваджуються для того, аби максимально знизити ймовірність зараження (до 2-3%), тобто є вибірковими.

«Нам потрібно таргетувати рівень захворювання в Україні. Головна мета, щоб ймовірність зараження кожної нової людини була низька, скажемо 2-3%. І всі обмеження держави мають бути розроблені таким чином, щоб контролювати цю ймовірність. В тих регіонах, де рівень захворювання низький, можна послабляти карантин. В тих, де великий, потрібно робити його жорсткішим», - зауважив ексміністр економіки.

Концепція базового доходу практикується у низці країн світу. Таке рішення можуть ухвалити на тлі пандемії коронавірусу.