"Фінансових порушень на 418 млн грн, з яких зникли тільки 124 млн грн": у Держаудитслужбі провели аудит COVID-фонду

Голова Державної аудиторської служби Геннадій Пліс вважає, що підсумки аудиту Фонду боротьби з COVID-19 "не такі сумні, як здається на перший погляд", незважаючи на виявлення фінансових порушень більше ніж на 400 млн гривень.

Про це Пліс розповів в інтерв'ю виданню "Гордон".

Голова Держаудитслужби зазначив, що перевірка використання коштів, виділених на подолання наслідків епідемії, – "дуже чутливе питання, особливо враховуючи, скільки фейків і недостовірної інформації поширюють на цю тему".

Аудит Фонду боротьби з COVID-19 він назвав "унікальною спецоперацією" – понад 1 тис. заходів державного фінансового контролю, зокрема 280 ревізій витрат, 505 перевірок закупівель та 221 моніторинг закупівель.

На його думку, "не можна сказати, що кошти витрачали неефективно, є проблеми, які потрібно терміново вирішувати".

Як розповів Пліс, загалом було виділено 78 млрд грн коштів, 66 млрд – використано, 44 млрд – охоплено контролем.

"Ми побачили фінансових порушень на 418 млн. 124 млн грн – кошти, які, скажімо так, зникли. Часто звучить, що з Фонду вкрали понад 400 млн грн, але це не так. Ідеться про фінансові порушення, а це не завжди аморально", – сказав він.

Як приклад Пліс навів ситуацію, в якій лікарні виділено кошти з фонду на закупівлю препаратів, але головлікар витратив їх не за призначенням – на кисневу станцію, тому що вона була в той момент потрібнішою для порятунку пацієнтів.

"Він діяв відповідно до ситуації. Формально це порушення, тому що гроші виділяли для інших цілей, але ніхто нічого не вкрав", – пояснив голова Держаудитслужби.

"А ось у ті 124 млн грн входить, наприклад, завищення обсягу виконаних робіт. Тому ми вважаємо ці гроші викраденими. Велика сума. Але якщо оцінювати обсяги фінансування загалом, то це невисокий рівень утрат", – вважає Пліс.

На його думку, рівень порушень виявився меншим, ніж в інших сферах, тому що всі розуміли, що цей фонд будуть перевіряти. Окрім того, значну його частину було витрачено на зарплати лікарям та Нацполіції, де не так багато можливостей щось порушити.

Служба перевірила також 48 об'єктів "Укравтодору", на які було виділено 10 млрд грн із фонду, і виявила 10 млн грн збитків – "те, що, грубо кажучи, вкрали", – і на 45 млн грн дефектів якості.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження за фактом можливої халатності прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та членів Кабінету міністрів при виділенні коштів із Фонду боротьби з COVID-19 на інші сфери державного управління, всупереч вимогам закону.