Марченко пояснив, чому в бюджеті-2021 скоротили видатки на субсидії

Міністерство фінансів України скоротило видатки на субсидії у проєкті Державного бюджету України на 2021 рік через підвищення мінімальної заробітної плати. Про це журналістам сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє Еспресо.TV.

"Субсидії рахуються відповідно до можливостей громадян їх отримувати. Ми зараз суттєво збільшуємо розмір прожиткового мінімуму, мінімальну заробітну плату. В умовах, коли ціни на енергоносії є досить низькими порівняно з попередніми роками, буде економія субсидій. Це розрахунки", - сказав Марченко.

Як повідомлялося, на субсидії у 2021 році планується виділити на 2,7 млрд гривень менше, ніж цьогоріч. Пропонується на ці цілі закласти 36,6 млрд гривень.

Крім того, за словами міністра фінансів, в умовах кризи та необхідності відновлення економіки уряд не може дозволити собі різко скорочувати дефіцит.

"В умовах кризи, в умовах, коли нам потрібно відновлювати економіку, ми не можемо собі дозволити різко скорочувати дефіцит. Це буде контрциклічний захід. Це тільки погіршить нашу економічну динаміку", - сказав Марченко.

Щодо мінімальної заробітної плати, то її збільшення не завдасть суттєвого тиску на інфляційні показники, додав міністр.

Також він пояснив збільшення фінансування окремих відомств, зокрема, Офісу президента та Державного управління справами (ДУС) "диспропорцією заробітних плат" у цих органах.