Майже чверть ВВП України становлять тіньові операції - Нацбанк

За даними спільного дослідження Національного банку України, уряду, платіжної системи Mastercard та аудиторської компанії Ernst&Young, рівень тіньової економіки в Україні складає 23,8% валового внутрішнього продукту. Про це йдеться в оприлюднених результатах дослідження, повідомляє пресслужба НБУ.

Загалом, за даними дослідників, у «тіні» перебуває близько 846 мільярдів гривень — це кошти, які ніде не обліковуються та перебувають в обігу поза банками та бюджетом.

Значна частина тіньової економіки породжена готівковими розрахунками — 19,7% ВВП України або 702 мільярди гривень становить готівкова тіньова економіка. Решту складає негрошова тіньова економіка.

Побороти тіньову економіку у Нацбанку планують перш за все за допомогою розвитку безготівкових розрахунків.

«Загалом на зменшення тіньової економіки може впливати запровадження здійснення соціальних виплат виключно у безготівковій формі, податкових пільг, встановлення торговельних POS-терміналів представниками малого та середнього бізнесу, а також додаткове стимулювання торговців та споживачів до проведення безготівкових розрахунків», — йдеться у дослідженні НБУ.