Мікрофінансові організації зобов’яжуть показувати правду про умови взяття позик

З 8 жовтня набуває чинності постанова Національного банку України, згідно з якою небанківські фінансові установи будуть зобов’язані розкрити повну інформацію про умови надання ними позик. А також їм заборонять показувати ставку кредиту в 0%.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Згідно з постановою, через три місяці (з 8 січня 2022 року) всі мікрофінансові організації повинні оприлюднити на своїх вебсайтах повну інформацію про умови надання кредитів. А через пів року (з 8 квітня 2022 року) і калькулятори для розрахунку витрат за кредитом.

Так, на вебсайтах фінансових установ повинна бути достовірна інформація про умови надання споживчих кредитів. Має зазначатися:

  • загальна вартість кредиту з усіма комісіями і платежами (зокрема щодо комісій третіх осіб та платежів за супровідні послуги, наприклад, страхової компанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача),
  • реальна річна процентна ставка,
  • строки та суми,
  • умови дострокового повернення,
  • штрафні санкції у разі порушення умов кредитування тощо.

НБУ зазначає, що споживачі кредитів повинні отримувати повну й доступну інформацію про послуги мікрофінансових установ. Для цього вони можуть використовувати різноманітні канали - від SMS до особистих кабінетів на своїх сайтах.

Також регулятор висунув вимоги до реклами мікрофінансових організацій: там має вказуватися реальна річна відсоткова ставка, максимальна сума і строк кредиту. Ці вимоги, однак, не стосуються іміджевої реклами, де не вказані умови кредитування.

Крім того, до реклами мікрофінансових установ висуватимуть вимоги щодо розміру й кольору шрифтів, тла, розміщення тощо. Аналогічні вимоги вже повинні виконувати банки, які надають споживчі кредити.

«Реклама кредитів фінансових установ не повинна вводити споживача в оману. Наприклад, зазначення лише привабливої для споживача відсоткової ставки на рівні 0% чи 0,01% недопустиме», — наголосили у Нацбанку.