Міненерго анонсувало зростання тарифу на електрику для населення

Міністерство енергетики та вугільної промисловості анонсувало підвищення тарифів для населення на електроенергію з наступного тижня.

Про це на брифінгу повідомив виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Бойко.

Зазначається, що Міненерго планує знизити перехресне субсидування і переглянути формування тарифів на електроенергію для побутових споживачів.

"Я думаю, з наступного тижня буде готове до прийняття рішення в частині тарифів для побутового споживача. Зараз останні місяці ведеться робота, щоб прийняти з цього болючого питання максимально зважене рішення", - сказав Бойко.

Рішення він пояснив тим, що зараз споживачі фактично платять тільки за транспорт електроенергії.

За його словами, середньозважена вартість доставки (тариф на передачу "Укренерго", тариф на розподіл оператора системи розподілу, а також тариф на поставку постачальника універсальних послуг) електроенергії від електростанції до будівлі становить 1,03 грн.

"На сьогоднішній день побутовий споживач сплачує за електроенергію виробнику 1 коп. По Україні середньозважена вартість транспорту електроенергії - 1,03 грн. А середньозважена ціна 1 кВт/год для середньозваженого споживача за останні місяці становить 1,04 грн. По суті в рамках поточної моделі ВСО оплачується виключно доставка", - пояснив Бойко.

Також він підкреслив, що з грудня ціна поставки електроенергії для споживачів виросте на 7 копійок: з 24 коп. до 31 коп. за 1 кВт/год. Таким чином, поставка електроенергії населенню буде планово збитковою навіть при покупці електроенергії за 1 коп.