Міжнародні резерви України у червні знизилися на 9% - НБУ

Станом на 1 липня міжнародні резерви України становили 22,7 млрд доларів. У червні вони знизилися на 9%.

Про це повідомили у Національному банку України.

Зазначається, що резерви знизилися з огляду на продаж валюти на міжбанківському валютному ринку. Активізація надходження міжнародної допомоги дала змогу частково компенсувати це.

В НБУ кажуть, що впродовж останнього місяця динаміку міжнародних резервів визначали такі чинники:

  • операції на міжбанківському валютному ринку. Національний банк продав на валютному ринку 3,8 млрд доларів і викупив до резервів 31 млн доларів. Значні обсяги продажу валюти з резервів зумовлені нижчим обсягом пропозиції валюти, якщо порівняти з попитом;
  • операції з управління державним боргом. Валютні надходження на рахунки уряду України в НБУ становили 2,7 млрд доларів. Натомість загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 833 млн доларів;
  • переоцінка фінансових інструментів через зміну ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їхня вартість знизилася на 152,2 млн доларів.

«З огляду на складнощі з прогнозуванням макроекономічних показників через повномасштабну військову агресію росії проти України, що досі триває, Національний банк тимчасово утримується від публікації інформації щодо покриття резервами майбутнього імпорту», — зазначили в НБУ.