«Ми з МВФ оптимістично дивимося в майбутнє»: глава уряду розповів про співпрацю з МВФ

В України є час до червня, щоб вирішити ключові питання та підписати попередню угоду з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час прессконференції «Рік роботи Уряду».

Він назвав п'ять ключових питань для продовження співпраці України з МВФ.

«Залишилося п'ять ключових пунктів у роботі з МВФ. Це те, про що я вже казав, зняти наприкінці березня верхню межу ціни на газ в 6,99 грн за кубометр. Це узгодження макропоказників 2022-23 років... І ще три ключових питання - це судова реформа (закон про Вищу раду правосуддя), закон про посилення кримінальної відповідальності за незаповнення або неналежне заповнення декларації, а також закон про НАБУ - про призначення керівника та його легітимізацію відповідно до Конституції», - розповів Шмигаль.

При цьому прем'єр зауважив, що три останні питання перебувають у компетенції Верховної Ради.

Також глава Кабміну підкреслив, що досить оптимістично дивиться на перспективи отримання другого траншу.

«Ми з МВФ оптимістично дивимося в майбутнє. У нас є час, принаймні до березня, доки не завершиться період обмеженої ціни газу для населення. У нас є час до червня - наступна точка, коли нам потрібно, як мінімум, дійти до підписання staff level agreement, тобто попередньої угоди», - зазначив Шмигаль.

Він додав, що до етапу попередньої угоди Україна має дійти у червні, аби до вересня погодити з Європейським Союзом надання Україні чергового траншу макрофінансової допомоги.

Крім того, Шмигаль проакцентував, що Україна має достатньо коштів на казначейських рахунках, щоб виконати всі свої зобов'язання з погашення та обслуговування державного боргу. Пік таких погашень буде у вересні.