Наступний урожай в Україні може скоротитися на 40% - Мінагрополітики

Через російське вторгнення урожай в Україні у 2022 році може бути на 35-40% меншим, ніж у 2021 року.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в коментарі CNN.

За його словами, Україна втратила 25% орних земель, але за обсягом врожаю втрати є більшими.

«Ми очікуємо, що врожай буде приблизно на 35% меншим, ніж у попередні роки, тобто приблизно на 30 млн тонн менше, на 35-40% менше, майже половина від врожаю минулого [2021] року», — сказав Висоцький.

Заступник міністра додав, що росія викрала приблизно 500 тисяч тонн зерна із тимчасово окупованих територій України.

Висоцький також заперечив слова голови мзс рф сергія лаврова, який заявляв, що питання експорту зерна з України можна вирішити, якщо Україна розмінує акваторію для безпечного проходу кораблів.

«Це неправда. Проблема в російських військових кораблях, а не в Україні. Поки що вони не дозволяють реально безпечно утримувати цивільні кораблі в українських портах», — сказав він.

Висоцький зазначив, що до тих пір, поки Україна не отримає гарантій безпеки від імені міжнародних партнерів, «ми не можемо говорити про те, щоб випустити ці кораблі».

Також він додав, що міни можуть швидко знешкодити, але для цього потрібно закінчити війну або «досягнути тієї чи іншої форми припинення вогню».

«Україна готова виконати всі зобов’язання щодо постачання необхідного продовольства для міжнародної продовольчої безпеки. Тому суть дуже зрозуміла: росія повинна зупинити війну», — резюмував заступник голови Мінсоцполітики.