Нацбанк домовився з Visa та Mastercard про зниження комісій карток

Національний банк України спільно з міжнародними платіжними системами Visa та Mastercard підписали меморандум для посилення конкуренції на платіжному ринку України. Комісії кредитних карток поступово знижуватимуться.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Там вказано, що меморандум є відкритим для приєднання будь-якими іншими організаціями платіжних систем та учасниками ринку.

«Зважаючи на стратегічну важливість для України подальшого розвитку безготівкової економіки, та, зокрема, поширення безготівкових платежів, був узгоджений підхід щодо поступового зниження граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій (інтерчейндж)», — зауважив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Він зазначив, що таке рішення сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців — користувачів платіжних карток.

Також Меморандум має розвивати конкуренцію та розширити можливості для появи на платіжному ринку нових інструментів безготівкових розрахунків. 

Для цього компанії Visa та Mastercard звернулися до Антимонопольного комітету України із заявою про надання дозволу на узгоджені дії. Після отримання такого дозволу вони розпочнуть поступово знижувати граничні розміри ставок комісії інтерчейндж.

Зокрема, комісії мають становити:

  • з 1 липня 2021 року — не більш як 1,20%;
  • з 1 липня 2022 року — не більш як 1,00%;
  • з 1 липня 2023 року — не більш як 0,90%.

У Нацбанку наголошують на необхідності збереження винятково ринкових підходів до регулювання платіжного ринку, адже «це дає можливість фінансовій індустрії збільшувати кількість безготівкових платежів, скорочувати частку тіньової економіки». Відповідно, зростуть надходження до державного бюджету. 

«Ми сподіваємося на оперативний розгляд звернення Антимонопольним комітетом України та позитивне рішення, що дозволить знизити комісії інтерчейндж в Україні вже з липня цього року», — зазначила генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові Інга Андреєва.