Нацбанк дозволив банкам заокруглювати суми касових операцій з клієнтами

Національний банк України поширив на банки право заокруглювати суми касових операцій, таких як обмін валюти чи видача готівки. Тепер банки округлюватимуть суми у таких операціях до суми, кратної 10 копійкам. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Таке рішення Нацбанк ухвалив у зв'язку з виведення з обігу монет номіналом 1,2 та 5 копійок, яке відбудеться вже з 1 жовтня 2019 року. З того часу такі монети перестануть бути платіжним засобом, тобто жоден банк (як і магазин) не зможе прийняти такі монети для розрахунку чи видати клієнтам (водночас банки будуть зобов'язані обмінювати такі монети на монети крупніших номіналів або банкноти).

Так, наприклад, якщо відповідно до касової операції, банк має видати клієнту 10,14 гривні, то таку суму заокруглять до 10,1 гривні (4 копійки банк обліковуватиме як свої операційні доходи). Якщо ж банк мусить заплатити клієнту 10,16 гривні, то цю суму заокруглять до 10,2 гривні (решта 4 копійки стануть для банку операційними витратами). Сума, яка закінчується на 5 копійок також заокруглюватиметься у бік збільшення.

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не відбуватиметься.