Нацбанк підвищив облікову ставку до 8,5%

Національний банк України вирішив підвищити облікову ставку до 8,5% річних. Це вже друге таке рішення за останні два місяці, усе через інфляцію.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

У відомстві пояснили, що впродовж останніх місяців інфляція вже перевищує 10%, проте залишається близькою до прогнозної траєкторії. Це відбувається через вплив як тимчасових, так і фундаментальних чинників. 

Нацбанк очікує, що посилення монетарної політики сприятиме утриманню під контролем і поверненню інфляції на траєкторію стійкого сповільнення до цілі 5%, досягнення якої прогнозують у 2022 році.

В НБУ запевняють, що зростання цін у липні відповідало останньому макроекономічному прогнозу, проте визнають, що прогнози щодо інфляції відтоді погіршилися.

«Інфляційні очікування залишаються підвищеними та дещо погіршилися з часу попереднього засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики. Зберігається ризик їх подальшого розбалансування», - підкреслили у Нацбанку.

Проте регулятор прогнозує, що інфляція все-таки сповільниться наприкінці 2021 року, а у 2022-му — поступово повернеться до цілі 5%.

Нагадаємо, у липні НБУ вже підвищував облікову ставку з 7,5% до 8%.