Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 6%

Національний банк України ухвалив рішення не змінювати облікову ставку та залишити її на рівні 6%. Про це на брифінгу сказав голова Національного банку Кирило Шевченко, повідомляє пресслужба Нацбанку.

"Правління Національного банку ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних", - йдеться у повідомленні.

Це вже друге засідання правління НБУ підряд, на якому регулятор вирішив залишити облікову ставку на рівні 6%.

У Національному банку переконані, що збереження м’якої монетарної політики підтримає економічне відновлення в умовах помірної інфляції та високої невизначеності щодо подальшого перебігу пандемії в Україні та світі.

Зазначаєтьсяо, що в липні - серпні інфляція в країні була нижча від цільового діапазону НБУ (4-6%), а динаміка базової інфляції - стриманою.

При цьому уточнюється, що пожвавлення споживчого попиту, а також подорожчання палива і природного газу відображали тенденції світових ринків і врівноважувалися сезонною корекцією цін на сирі продукти харчування.

Центробанк зазначив, що подальша динаміка інфляції залежатиме від темпів економічного відновлення, уточнивши, що показники імпорту, товарообігу, витрат громадян на внутрішній туризм, нерухомість і автомобілі свідчать про подальше відновлення споживчого попиту, яке, за оцінками регулятора, триватиме в найближчі місяці.

"М'яка монетарна політика Національного банку і фіскальні стимули уряду для економіки, зокрема зміна соціальних стандартів, підтримають цей тренд", - додається в повідомленні.

Вказується також, що на показнику інфляції відіб'ється тренд підвищення цін на енергоресурси, який задаватиме поступове відновлення світової економіки після пандемії коронавірусу, і статистичний ефект низької бази порівняння, що склався в останні місяці минулого року.

За оцінками НБУ, відповідні фактори створюють грунт для входження інфляції в цільовий діапазон (4-6%) до кінця 2020 року.

Облікова ставка — це один з основних індикаторів економіки. Вона являє собою відсоток, під який НБУ надає кошти банкам та, відповідно, нижче якого комерційним банкам невигідно давати кредити клієнтам.