Навіть після легалізації криптовалюти в Україні гривня залишиться єдиним законним засобом платежу - Нацбанк

Віртуальні активи не будуть засобом платежу в Україні. Законним засобом платежу в Україні є гривня.

Про це заявив голова Національного банку Кирило Шевченко, передає пресслужба НБУ.

Він привітав ухвалений Верховною Радою 8 вересня законопроєкт про легалізацію цифрових активів у країні.

«В Україні з’явилася можливість створити прозорий, цивілізований та зрозумілий ринок віртуальних активів із сучасною інфраструктурою та захищеними клієнтами. Віртуальні активи, зокрема й ті, що ми звикли називати криптовалютою, отримали визначений юридичний статус, а учасники ринку – право на захист та роботу в правовому полі», – наголосив Шевченко.

Глава НБУ підкреслив, що такі активи не будуть законним засобом платежу в Україні.

«Національний банк здійснює емісію національної валюти, відповідає за її купівельну спроможність і захищеність, регулює обіг та розрахунки з нею. Завдяки цьому центральний банк може здійснювати ефективну монетарну політику та забезпечувати монетарний суверенітет України», - зазначив він.

За словами Шевченка, наразі вивчається можливість випуску власних цифрових грошей (цифрової валюти від центробанку, з англійської - СBDC) - е-гривні.

«Одним із потенційних напрямів дослідження випуску е-гривні ми вбачаємо її використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій із віртуальними активами). Це може створити нову інфраструктуру, яка б виконувала роль ефективного шлюзу між реальною економікою та ринком віртуальних активів. Відповідно е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для віртуальних активів в Україні", - резюмував голова Нацбанку.