НБУ дозволив банкам продавати населенню готівкову іноземну валюту

Національний банк України дозволив банкам з 14 квітня продавати готівкову іноземну валюту населенню. Очікується, що відновлення продажу готівки сприятиме зменшенню нелегальних обмінів валюти.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Для запобігання тиску на валютний ринок Нацбанк передбачив, що установа може продавати готівку клієнтам у межах різниці між загальним обсягом купівлі нею готівкової іноземної валюти та обсягом її продажу. Така різниця розраховуватиметься, починаючи з 13 квітня 2022 року. 

Окрім того, Нацбанк визначив особливості встановлення курсів готівкових валют для операцій уповноважених установ із клієнтами, зокрема: 

  • курс продажу готівкової валюти уповноваженими установами може відхилятися не більше ніж на 10% від офіційного курсу НБУ на день здійснення операції;
  • курс купівлі готівкової валюти уповноваженими установами не має бути нижчим за офіційний курс НБУ на день здійснення операції.

Водночас продаж банками безготівкової валюти клієнтам-фізичним особам і надалі заборонений, крім деяких винятків. Для недопущення неконтрольованого виведення капіталу за кордон НБУ заборонив банкам достроково погашати кредити, отримані ними від нерезидентів.