росіяни взяли в полон цивільних українців під час наступу на Харківщині

Війська рф захопили в полон цивільних жителів прикордонної Вовчанської громади під час наступальних дій у Харківській області.

Про це повідомила Харківська обласна прокуратура.

Окупанти помістили місцевих жителів до підвалу 11 травня. Деяким з них 13 травня вдалось втекти та дістатись до волонтерів. Зараз люди перебувають у безпеці.

Потерпілі розповіли, що під час перебування в підвалі вони чули розмови російських військовослужбовців про те, що мирне населення потрібно розстріляти. Також людей примушували надавати пораненим окупантам медичну допомогу.

«Ми втекли. Вони трохи відійшли, а ми вирвалися […] Сьогодні вранці солдат заходить і каже: "Йдемо так само, як прийшли". Забрали поранених, і ми бігом-бігом і тікати. Там ще люди залишилися», — розповів місцевий житель у коментарі «Суспільному».

Звільнені з підвалу розповіли, що окупанти їх не били, але не випускали з приміщення. Місцева жителька припускає, що їх пожаліли, оскільки вона перев’язувала пораненому солдату ноги.

У прокуратурі зазначили, що окупанти продовжують насильно утримувати деяких людей у підвалі.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Такі дії рф також є прямим порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни.