НБУ ліквідує банк «Аркада»

Національний банк за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банк «Аркада». Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Пов’язано це з тим, що 26 серпня НБУ визнав цей банк неплатоспроможним. Причина виведення банку з ринку — зменшення нормативу капіталу менш ніж до третини від мінімально встановленого рівня.

У банку тоді запровадили тимчасову адміністрацію, яка працювала місяць — з 26 серпня до 25 вересня 2020 року (включно). На цей період усі повноваження органів управління та органів контролю банку перейшли до Фонду гарантування вкладів. Сам фонд має забезпечити збереження активів банку, запобігти втраті майна, захисту інтересів вкладників і кредиторів банку.

У Фонді запевняли, що понад 90% вкладників банку (майже 5 тисяч людей) отримають свої вклади назад у повному обсязі. Розмір їх вкладів не перевищує гарантовану Фондом суму у 200 тисяч грн.

Клієнти з більшими вкладами мали б отримати їх у межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (тобто ті ж 200 тисяч грн). Всі вклади Фонд обіцяв виплатити не пізніше 20-го робочого дня тимчасової адміністрації.

Банк «Аркада» існував як спеціалізований банк, який управляв фондами фінансування будівництва. Вже не перший рік пов’язані з банком забудовники затримували введення в експлуатацію низки об’єктів, серед яких житлові комплекси «Еврика» та «Патріотика» у Києві.

Водночас у Нацбанку запевняли, що виведення банку «Аркада» з ринку не пов’язане із затримкою введення в експлуатацію цих комплексів, бо відповідальність за недобудови несе забудовник, а не банк. Тому свого часу НБУ неодноразово звертався до компетентних органів щодо проблемних питань, пов’язаних з забудовами.

Однак досі ця історія нічим не закінчилася. Зараз правоохоронці розслідують кримінальну справу стосовно 9 млрд грн, зібраних у фондах фінансування будівництва банку «Аркада». Слідство має встановити, чи були зловживання в банку «Аркада» і чи була та злочинна схема розкрадання коштів.