Новий закон про ринок землі дозволить фермерам більш масштабно інвестувати в свій бізнес - Милованов

Підписаний президентом Володимиром Зеленським закон про децентралізацію ринку землі допоможе українським малим і середнім фермерам збільшити добробут, а територіальним громадам — ​​розвиватися та нарощувати потенціал.

Про це в етері телеканалу "Дом" заявив колишній міністр розвитку економіки, радник голови Офісу президента Тимофій Милованов.

За його словами, новий закон відкриває фермерам перспективи стати реальними, а не декларативними власниками землі, а також більш масштабно інвестувати в свій бізнес.

Крім того, Милованов підкреслив значимість конкуренції за покупку землі на аукціонах — за його словами, "це дуже важливо, щоб реформа відбулася". При цьому фермери за рахунок підтримки держави зможуть конкурувати з великими агрохолдингами.

"Для цього є, і буде розширена програма кредитування 5-7-9%, це обговорювалося з прем'єр-міністром. Там 49% людей, які за програмою 5-7-9% отримують кредити, — це аграрії. Програму можна розширити й на можливості для покупки землі. Таким чином, можна отримувати під 0%, або 3%, або 5% річних у гривні гроші, необхідні для покупки землі", — зазначив ексміністр економіки.

Крім того, зараз на стадії розгляду знаходиться законопроєкт про створення агентства "Фонд гарантування кредитів для покупки землі" для малих і середніх фермерів.

"І якщо ви маєте реальний агробізнес, і ви збираєтеся цю землю не просто спекулятивно утримувати роками, поки вона виросте в ціні, а саме розвивати бізнес, то маєте право скористатися цим агентством. Тоді воно гарантує банку зниження певних ризиків, і ви отримуєте фінансування", — підкреслив Милованов.

Також заплановані програми компенсації кредитних ставок, а питання кредитування вирішиться, коли ця система буде створена.

"До цього готується Кабінет міністрів, і це дозволить фермерам конкурувати на рівних. А тоді вже — нехай виграє найсильніший, той, хто вміє краще управляти землею. Боятися конкуренції не потрібно, тому що середній і малий фермер люблять землю більше, й дуже часто є більш ефективними. Чого не вистачає — так це фінансування. А реформа дасть можливість фінансування", — зазначив він.

Зараз від держави земля перейшла в розпорядження територіальних громад. У зв'язку з цим деякі експерти висловлюють побоювання щодо можливих корупційних ризиків на рівні місцевих адміністрацій. Милованов повідомив, що для запобігання корупції будуть створені додаткові контролюючі органи. Наприклад, ініційовано створення координаційної ради з питань моніторингу реформи.

"Туди увійдуть люди й від Мін'юсту, й від Мінекономрозвитку, й від Мінагрополітики, й від обласних і місцевих властей, — щоб усі ці речі дуже швидко розглядати. Це частина питання прав власності. І в Мін'юсті точно буде антирейдерський відділ або комісія, яка стежитиме за цим. Але я думаю, що потрібно це робити більш широко, з залученням усіх зацікавлених сторін, — щоб проблем не було", — резюмував Милованов.