ОАСК заблокував аукціони з імпорту електроенергії

Окружний адміністративний суд Києва у якості забезпечення позову акціонерного товариства «ДТЕК Західенерго», яке належить олігарху Ринату Ахметову, заблокував здійснення аукціонів на імпорт електроенергії, зокрема з Білорусі та Росії.

Про це повідомила пресслужба НЕК «Укренерго».

Зазначається, що ОАСК зупинив дію Порядку розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів,  який був затверджений постановою №763 Нацкомісії з регулювання енергетики (НКРЕКП) від квітня 2020 року.

Суддя Окружного адмінсуду Володимир Келеберда вирішив, що зміни можуть містити невідповідності закону й порушують права та інтереси ДТЕК.

«Як наслідок, проведення всіх видів аукціонів на аукціонній платформі технічно неможливе, зокрема на імпорт з РФ та Білорусі. Аукціон на листопад скасували до відновлення дії порядку або внесення змін до аукціонної платформи», - повідомили в Укренерго.

При цьому оператор наголошує, що до набуття чинності ухвали учасники аукціону вже отримали фізичне право на передачу. Тому на результати аукціону рішення ОАСК не впливає, змінюється лише алгоритм його обмеження — з пропорційного на послідовний.

У компанії також додали, що про порядок відновлення місячних аукціонів за резервним механізмом буде повідомлено додатково.

Як випливає з ухвали, ДТЕК звернувся до ОАСК з вимогою визнати протиправними окремі положення про правила управління обмеженнями й розподілу пропускної здатності, бо вони суперечать закону про ринку електроенергії та правилам ЄС, стверджує компанія Ахметова.

У коментарі «Економічній правді» пресслужба ДТЕК пояснила, що новий підхід до обмеження перетину не врахував особливості Бурштинського енергоострова, де Укренерго обмежує 80% перетину. А пропорційний підхід до розподілу перетину учасники з довгостроковими експортними контрактами не могли гарантувати їхнього виконання щодо учасників денних аукціонів.