ОАСК звільнив «Укрнафту» від сплати 4,28 млрд грн податків

Окружний адміністративний суд Києва скасував зобов'язання компанії «Укрнафта», пов’язаній з українським олігархом Ігорем Коломойським, сплатити до державного бюджету податок на прибуток у розмірі 4,28 млрд гривень.

Про це йдеться в рішенні суду від 16 листопада.

Як зазначається, суд скасував податкові рішення від 7 травня 2021 року, серед яких і те, яким «Укрнафті» збільшили суму податку на прибуток на 4,28 млрд гривень.

Раніше податківці провели перевірку, унаслідок якої прийняли ці податкові рішення. Співробітники ДПС вирішили, що «Укрнафта» не збільшила фінансовий результат до оподаткування на суму 19,43 млрд гривень. 

«Укрнафта» наполягала, що таку суму можна встановити тільки на підставі перевірки фінансової звітності та первинних бухгалтерських документів, а під час перевірки визначити її неможливо.

Суд визнав, що при поданні декларації за 2020 рік нове правило збільшити фінрезультат не підлягає застосуванню. Його треба застосовувати з 2021 року, оскільки зміни до Податкового кодексу набули чинності за пів року до початку нового бюджетного періоду, йдеться у рішенні.

Зазначимо, що 50%+1 акція «Укрнафти» належать державній компанії «Нафтогаз», а групі компаній, пов`язаних з Коломойським та іншими колишніми акціонерами «ПриватБанку», - майже 42% акцій.