Під час перевірки витрат COVID-фонду знайшли порушень на 30 млрд гривень - Держаудитслужба

Державна аудиторська служба під час перевірки витрат Фонду боротьби з COVID-19 знайшла порушень та проблемних питань на понад 30 мільярдів гривень.

Про це йдеться у звіті Держаудитслужби.

Так, усього з 78,43 млрд гривень COVID-фонду використали 67,9 млрд гривень. З них під контроль Держаудитслужби потрапили 59,98 млрд гривень. З них витрати 30,16 млрд гривень містили порушення та проблемні питання.

Аудит перевірив кошти COVID-фонду, які виділили, зокрема, на автомобільні дороги. З 26,18 млрд гривень знайшли порушень та проблемних питань на 12,57 млрд гривень. З них 7,52 млрд гривень - це порушення підрядників, які перемогли на тендерах та вже отримали кошти.

Нагадаємо, після запровадження в Україні карантину 13 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету у зв’язку зі створенням в Україні Фонду боротьби з коронавірусом.

Цей Фонд був створений тимчасово (на період дії карантину) для фінансування додаткових видатків на охорону здоров'я та соціальних видатків, безпосередньо пов'язаних з епідемією. До Фонду долучили кошти ЄС, урядів інших держав та грантових організацій.

Проте зрештою кошти COVID-фонду пішли не лише на боротьбу безпосередньо з коронавірусом. Зокрема, гроші були спрямувано ще й на будівництво доріг, виплати з безробіття, доплати поліцейським та військовим тощо.