Попри падіння промисловості, Україна у кращих умовах, ніж Європа — Милованов

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зазначають, що попри падіння української промисловості у 2019-2020 роках, Україна залишилася у відносно кращій ситуації, ніж Європа, де промисловість впала більше. Про це повідомив виконувач обов'язків міністр розвитку економіки Тимофій Милованов в інтерв'ю «Ліга.Бізнес».

«За нашими даними, а Держстат змінив базу порівняння з 2010 на 2016 рік, падіння складає лише 0,5%. Це на тлі того, що в кожній країні є кількавідсоткове падіння промислового виробництва. Тобто, ми кращі за інших, ми, відносно, у плюсі, порівняно з деякими іншими країнами», — заявив Милованов, відповідаючи на критику президента Володимира Зеленського щодо того, що уряд призвів до падіння промисловості в Україні.

Голова Мінекономіки зазначив, що половина державних промислових підприємств наразі перебувають на межі банкрутства, водночас у деяких компаніях, зокрема олігархічних, «все класно».

«Щоб зрозуміти, чому наша промисловість стала такою нікчемною, варто відповісти на два питання: чи вкладали кошти в їхню модернізацію та чи хороші керівники були у цих промислових компаній. Відповідь така, що зазвичай власники підприємств просто викачували звідти гроші», — додав Милованов.

Він зазначив, що для відновлення промислового зростання необхідно інвестувати в оновлення промислових потужностей. Задля цього у Мінекономіки презентували пропозицію виділити 90 мільярдів гривень на підтримку економіки протягом трьох років.

Водночас Милованов погодився, що підтримати промисловість можна і зниженням податків.