Приватні бухгалтери, які обслуговують ФОП, почнуть перевіряти операції клієнтів — Мінфін

Відповідно нових законів про фінансовий моніторинг, бухгалтери, які надають приватні послуги, обслуговуючи по декілька підприємців, мають почати перевіряти операції своїх клієнтів на предмет підозрілості. Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства фінансів.

Про підозрілі операції приватні бухгалтери повинні будуть доповідати до Державної служби фінансового моніторингу. Підозрілими операціями можуть вважатися незвично великі грошові перекази; нетипові для підприємця операції; операції, проведені у незвичний спосіб; а також фінансові операції, які не мають очевидної економічної мети.

«Однак це не означає, що бухгалтери перетворять свою роботу на суцільний пошук підозрілих операцій. Якщо звичайна людина чи підприємство із року в рік ведуть одну і ту саму діяльність, здійснюють зрозумілі і передбачувані транзакції, а банк або бухгалтер розуміють цю діяльність, мають всю необхідну інформацію про клієнта, то не треба щоразу доводити доцільність транзакції, навіть якщо вона перевищує 400 тис. грн», — повідомили у Мінфіні.

У разі ж, якщо приватний бухгалтер не повідомить про підозрілі операції, на нього накладатимуть значні штрафи.

Нові норми покликані зменшити кількість випадків відмивання грошей, фінансування тероризму та інших незаконних операцій.