Реформування вугільної промисловості в Україні завершиться до 2030 року

В Україні планують до 2030 року завершити реформування вугільної промисловості. Частина державних шахт буде передана "Центренерго" і приватизована разом із ним.

Про це в етері телеканалу "Дом" повідомив заступник міністра енергетики України з питань євроінтеграції Ярослав Демченков.

Він зазначив, що зараз на підконтрольній уряду території України розташовані 33 державні шахти.

За словами Демченкова, "Центренерго" можуть передати 5-6 шахт. Ще одна частина шахт буде приватизована.  

"Це ті, у яких є перспективні пласти вугілля, і ще кілька десятиліть там можна видобувати вугілля. Ми намагатимемося знайти для них інвестора", — уточнив заступник міністра.

Також він додав, що шахти, в які інвестор точно не прийде, будуть передані уряду.

"Ми готуватимемо ці шахти до ліквідації, ми будемо спільно думати, яким чином залучати кошти. Окрім інвестицій, у нас є міжнародно-технічна допомога. У минулому році ми підписали з Німеччиною договір про енергетичне партнерство, який передбачає, що Німеччина допомагатиме Україні в здійсненні справедливої ​​трансформації вугільної галузі", — підкреслив Демченков.

За даними чиновника, пілотні проєкти з трансформації реалізують у Волинській, Львівській, Луганській та Донецькій областях, оскільки в цих регіонах — основна концентрація державних вугільних шахт.

Як раніше повідомлялося, на межі екологічної катастрофи опинилися непідконтрольні Україні території Донбасу. Окупаційна адміністрація припинила відкачувати воду на затопленій три роки тому шахті "Юнком", й радіоактивна вода вже потрапляє з шахти в горизонти питної води.