Рожкова обіцяє не вмикати друкарський станок і не повертати ПриватБанк Коломойському

Виконувачка обов’язків голови правління Національного банку Катерина Рожкова пообіцяла робити все для збереження інституційної незалежності НБУ, а також не друкувати гроші за вказівкою політичного керівництва. Про це вона заявила на брифінгу НБУ, передає Громадське.

З її словами, попри відставку голови НБУ Якова Смолія, чинне правління регулятора залишається працювати, аби «забезпечити макрофінансову стабільність та стабільність фінансового сектору».

«Правління Нацбанку — ми команда однодумців, ми той самий колегіальний орган, який всі ці роки приймав дуже відповідальні і важливі рішення, ми вирішили залишитися і продовжувати втілювати політику Нацбанку», — наголосила Рожкова.

Також вона запевнила, що для правління «червоними лініями» залишаються ті, що й були раніше.

«По-перше, це незалежність Нацбанку як інституції, це право НБУ приймати рішення, незалежно від політичних вподобань або побажань, а тільки з метою забезпечення макрофінансової стабільності. Це недопустимість включення друкарського станка, недопустимість повернення збанкрутілих банків колишнім власникам. Це недопустимість адміністративного втручання в ринкові відносини», — пояснила очільниця НБУ.

Сам Яків Смолій додав, що зміна очільника НБУ не може вплинути на відносини з ПриватБанком, бо зокрема в Нацбанку рішення ухвалюють колегіально і немає сфер, де одна людина могла б все вирішувати самостійно.

«Також ПриватБанк погасив кредити рефінансування і всі фінансові взаємовідносини з колишніми власниками (Коломойським та Боголюбовим, — ред.) — це до власника банку, до Кабінету міністрів», — підсумував він.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови правління Нацбанку. Під час виступу в парламенті він заявив, що упродовж останнього року політичне керівництво країни схиляло його до економічно необґрунтованих кроків, як от друк грошей.