Страхів щодо коливань курсу гривні немає - Марченко

У Міністерстві фінансів вважають курс гривні до долара виключно технічним показником та не бачать ризиків суттєвої девальвації до кінця року.

Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко, передає пресслужба Мінфіну.

Він зазначив, що курсова динаміка, окрім безпосередньо монетарної політики, формується під дією низки зовнішніх та внутрішніх чинників, як фундаментальних, так і ситуативних.

При цьому, відповідно до положень чинного законодавства, відповідальним за валютно-курсову політику є Нацбанк, який не протидіє фундаментальним ринковим чинникам, а лише згладжує надмірні курсові коливання та забезпечує підтримку цінової стабільності.

"Для Мінфіну курс гривні до долара США є виключно технічним показником, який використовується для розрахунків бюджетних показників. У мене немає страхів щодо коливань обмінного курсу гривні до долара США і я не бачу ризиків суттєвої девальвації до кінця року. Немає й фундаментальних макроекономічних чинників щодо цього. Але знову ж таки, з огляду на важко передбачуваний глобальний ефект для економіки внаслідок поширення пандемії COVID-19, прогнозувати значення високоволатильних показників доволі складно", - заявив Марченко.

Як зазначається, середньорічний курс долара на 2021 рік, за яким розраховується державний бюджет, становить 29,1 грн за долар.