Тарифи на тепло і гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону не зростатимуть - Зеленський

Сьогодні, 1 жовтня, під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад представники місцевої та центральної влади разом із НАК «Нафтогаз України» підписали меморандум про непідвищення рівня тарифів на опалення і гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону 2021/2022.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що підготовка до опалювального сезону є одним з найважливіших питань у порядку денному сьогоднішнього засідання, адже цьогоріч у світі спостерігається рекордне зростання ціни на газ.

«У Європі ціна вперше перетнула позначку в тисячу доларів за тисячу кубометрів. Для нашої країни питання тарифів кожного року важливе, але цього року є дуже-дуже непростим і може набути гострого, складного значення», – сказав він.

 Зеленський оголосив про «велику перемогу» - підписання представниками уряду, НАК «Нафтогаз України», Асоціації міст України та Конгресу місцевих і регіональних влад меморандуму про непідвищення тарифів попри будь-які коливання цін на ринку.

Так, згідно з меморандумом, до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не зростатимуть. Ціна газу становитиме 7,4 грн за 1 куб. м для населення та 13,6 грн за 1 куб. м для бюджетних установ.

У свою чергу прем'єр-міністр Денис Шмигаль поінформував, що в основі підписаного Меморандуму лежить домовленість про безперебійність постачання газу для населення та закладів соціальної інфраструктури, а також для бюджетних установ. За його словами, досягнуто домовленість з НАК «Нафтогаз України» щодо ціни на паливо для таких установ.

Він підкреслив, що для стабільного проходження опалювального сезону у підземних сховищах накопичено вже майже 19 млрд куб. м газу.

За словами прем'єра, місцеві громади одержать фінансову підтримку від держави для безперебійної роботи теплокомуненерго та незмінності тарифів. З боку держави передбачається субвенція громадам з незадовільним індексом платоспроможності вже з четвертого кварталу 2021 року.

Крім того, у меморандумі визначено, що для незмінності тарифів у 2022 році держава спрямує до місцевих бюджетів надходження від податку з доходів фізичних осіб у розмірі 4%, що становитиме не менше 11 млрд грн.

Також влада з жовтня 2021 року почне виплачувати неплатоспроможним українцям субсидії - тому для цього передбачили додаткові 12 млрд грн.

У 2022 році у місцевих бюджетах залишиться акциз із пального в розмірі 13,44%, щоб вони могли підтримати комунальних виробників теплової енергії та забезпечити проходження опалювального сезону.