Тігіпко купує Промінвестбанк: Нацбанк отримав від бізнесмена документи на придбання фінустанови

Бізнесмен Сергій Тігіпко передав до Нацбанку пакет документів на придбання Промінвестбанку.

Про це повідомляє FinClub з посиланням на НБУ.

«Національний банк України отримав пакет документів від громадянина Сергія Тігіпко для погодження опосередкованого набуття (через кіпрську компанію Luregio Limited) істотної участі в ПАТ «Промінвестбанк» у розмірі 99,772644% у статутному капіталі банку», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що регулятор вже почав розгляд цієї заявки. Відповідь на неї НБУ може дати в кінці 2020 року – на початку 2021 року.

Як відомо, бізнесмену та банкіру Сергію Тігіпко належить ТАСкомбанк і Універсал Банк (на базі якого діє проєкт Монобанк). Він активно скуповував раніше банківські активи: купував ВіЕс Банк у російського Сбербанку, портфелі збанкрутілих банків, таких як Діамантбанк.

8 жовтня, Антимонопольний комітет дозволив Сергію Тігіпко опосередковано купити Промінвестбанк: він надав дозвіл кіпрській компанії Luregio Ltd. на купівлю понад 50% в капіталі ТОВ «Фінансова компанія «Фортіфай», що означає опосередковане придбання Промінвестбанку. З грудня 2019 року компанія Luregio Ltd. належить Сергію Тігіпко через T.A.S. Overseas Investments Ltd.

Сергій Тігіпко купує банк не у його «колишнього» власника – російського «ВЕБ.РФ», а у оточення олігарха Ігоря Коломойського, яке встановило контроль над ФК «Фортіфай».

«Фортіфай» ще в березні купила 99,77% акцій Промінвестбанку за 268,7 млн грн на аукціоні з продажу арештованих активів. Цей аукціон відбувся на виконання міжнародного судового рішення на користь компаній, пов’язаних з Коломойським, які судилися із Росією за втрачені активи в Криму і отримали рішення, яке дозволило арештувати акції Промінвестбанку – «доньки» російського банку.