"Треба наркотиками торгувати, щоб її виплачувати": Гончарук про іпотеку в Україні

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що іпотеку, яку зараз надають українські банки, важко виплачувати, якщо тільки не «торгувати наркотиками чи зброєю». Про це він сказав в етері «Реальна політика з Євгенієм Кисельовим» на телеканалі «Україна 24».

«Навіть якщо зараз говорити про ринок іпотеки, то він недоступний, тому що дуже високий. Тобто не знаю, наркотиками треба, мабуть, чи зброєю торгувати для того, щоб виплачувати таку іпотеку», — сказав він.

Гончарук уточнив, що одне із завдань уряду — щоб українські банки кредитували дешевше.

«Іпотека під 10% у цьому році — це одна з наших головних задач, якщо ми говоримо про дешевий ресурс. Якщо банки дешево будуть кредитувати економіку, це дасть можливість і ресурс розвиватися, вкладати гроші в, будемо казати, реальний сектор», — уточнив глава уряду.

Також він нагадав, що з 1 лютого, за ініціативою президента Зеленського, уряд запустив программу дешевих кредитів для підприємців "5-7-9%".  В межах цієї програми українці зможуть отримати до 1,5 мільйона гривень на 5 років за 5-9% річних. Такі кредитні ставки мають стимулювати українців відкривати новий бізнес.