Третьякова виступила проти виплати допомоги тим ФОПам, які не платять податки

Керівниця парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народна депутатка від фракції «Слуга народу» Галина Третьякова виступила проти виплати допомоги тим фізичним особам-підприємцям, які не платять податки.

Про це вона заявила на засіданні Комітету, на якому розглядали законопроєкт президента Зеленського щодо одноразової компенсації підприємцям, чий бізнес постраждав під час карантину.

Зокрема, виникла дискусія, чи потрібно прибрати норму, за якою претендувати на допомогу не зможуть працівники, за яких не повністю сплатили Єдиний соціальний внесок. Третьякова виступила за збереження норми, зазначивши, що це має бути стимул для працівників тиснути на роботодавця, аби він сплатив ЄСВ.

«Це справедливо — якщо ти сплачуєш податки, ти отримуєш допомогу, якщо ти не сплачуєш, то перепрошую», — наголосила вона.

Як приклад такої системи вона навела Німеччину, де, мовляв, держава платить лише тим, хто сплатив податки.

«Самозайняті особи в Німеччині, вони, наприклад, сплатили 9 тисяч євро податків на рік — отримали 5 чи 6. Навіть не 100-відсотково сплачений розмір податків вони отримують. Я хочу подивитися на ФОПа, який сплатив податків на рік 8 тисяч гривень. Хочу подивитися, чесно», — підсумувала депутатка.

Нагадаємо, 26 листопада президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про соціальну підтримку підприємців на час карантину. Зокрема, він пообіцяв 1,2 млн українців допомогу по 8 тисяч грн.