Ціни на нафту різко падають

Ціни на нафту впали в п'ятницю до мінімальних рівнів більш ніж за три місяці, завершуючи зниженням, як тиждень, так і весь місяць. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Тиск на ринок чинили нові кроки США в сфері зовнішньої торгівлі, а також сигнали про готовність Китаю приймати подальші заходи у відповідь на дії Вашингтона. Ескалація напруженості в сфері світової торгівлі створює серйозні ризики для глобальної економіки і попиту на нафту, відзначають експерти.

Вартість липневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 18:40 у п'ятницю склала $ 64,69 за барель, що на $ 2,18 (3,26%) нижче рівня попередньої сесії. За цей тиждень падіння ф'ючерсів перевищило 5%, в травні - 9%, свідчать дані Dow Jones.

Ф'ючерси на нафту WTI на липень на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) подешевшали до цього часу на $ 1,54 (2,72%) - до $ 55,05 за барель. Тижневе падіння вартості контрактів становить близько 6%, місячне - 13%. Таким чином, цей місяць є найгіршим для WTI з листопада і найслабшим травнем з 2012 року.

У той час, як прогнози попиту на нафту послаблюються, дані Міненерго США, опубліковані напередодні, вказали на збереження високих запасів нафти в країні. Запаси нафти в Штатах минулого тижня впали на 282 тис. барелів, тоді як експерти, опитані S & P Global Platts, очікували більш істотного зниження запасів - на 1,4 млн барелів.

Крім того, за даними The Wall Street Journal, США можуть дозволити деяким країнам продовжувати деякий час імпорт іранської нафти, незважаючи на закінчення строку дії винятків з санкцій на початку травня.

Це рішення буде стосуватися країн, які раніше не вичерпали ліміт на імпорт іранської нафти, встановлений Штатами.