У квітні держборг зменшився в гривні та зріс у доларах

Державний та гарантований державою борг України у квітні 2020 року в еквіваленті в національній валюті зменшився на 2,7% — до 2 196 млрд грн, а в еквіваленті в іноземній валюті зріс на 1,3% — до 81,4 млрд доларів США. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Ключовим фактором випливу на стан держборгу називають коливання на валютному ринку. За даними Національного банку, ревальвація гривні щодо долара у квітні складала 4,04%.

«Активність інвесторів в умовах світової пандемії COVID-19 та очікування можливої рецесії світової економіки була невисокою. З чотирьох аукціонів, запланованих Мінфіном на квітень, фактично проведено було лише один. За підсумками аукціонів 28 квітня на фінансування державного бюджету було залучено 9,8 млрд гривень», — ідеться в повідомленні.

Також у відомстві зазначили, що завдяки сформованому достатньому запасу фінансової ліквідності Мінфін «комфортно пройшов період несприятливої кон’юнктури ринку на внутрішньому ринку капіталу, вчасно та в повному обсязі виконуючи свої фінансові зобов’язання».

Більш ніж половина залучених коштів — облігації державної внутрішньої позики, номіновані в гривні. Середньозважена ставка дохідності за тримісячними паперами склала 11,24%, а сума залучених ресурсів — понад 5,3 млрд грн.

Ще близько 4,5 млрд грн державний бюджет отримав від розміщення шести- та восьмимісячних облігацій, номінованих в доларах. Середньозважена ставка дохідності за цими паперами склала 3,29% та 3,5% відповідно.

Міністерство фінансів у звітному періоді виплатило 9,9 мільярдів гривень із погашення держборгу та 9 мільярдів гривень із обслуговування.