У Зеленського розповіли, на що витратять 700 млн доларів від МВФ

700 млн доларів траншу, які Україна вже найближчим часом може отримати від Міжнародного валютного фонду, закладені на фінансування дефіциту державного бюджету.

Про це в етері телеканалу "Дом" розповів радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

"На ці 700 млн доларів ми очікуємо найближчим часом, вже було підписано попередню угоду з Міжнародним валютним фондом. Ці кошти закладені вже на покриття державного бюджету. Тому тут особливого вибору немає. Вони зайдуть до державного бюджету", — сказав радник.

Він зазначив, що потрібен час, щоб вибрати всю зарезервовану для України суму в 5 млрд доларів.

"Україні потрібен додатковий час, аби вибрати всю цю зарезервовану для неї суму. Тому одна з частин переговорного процесу з МВФ стосувалася саме того, що програму було би логічно додатково продовжити, й угода, наскільки я розумію, попередньо вже отримана", — зазначив Устенко.

За його словами, зараз очікується засідання ради директорів МВФ, на яке буде винесено й українське питання, зокрема що стосується продовження програми.

"Ми раніше отримали 2,1 млрд доларів - це 40% від загальної нашої програми. Ми зможемо просунутися автоматично після чергового траншу й отримати бракуючі 60%. Тому, коли говорили щодо термінів програми, говорили зокрема й про те, щоби спробувати отримати повністю зарезервовану для України суму. Звичайна українська практика — це обірвати стосунки та відкрити нову програму. Цього разу використовується, на мій погляд, більш логічний підхід — спробувати вибрати те, про що домовилися раніше", — деталізував радник.

Нагадаємо, 18 жовтня представники Міжнародного валютного фонду оголосили про успішне завершення місії в Україні. За результатами першого перегляду програми Stand-by Україна отримає транш у розмірі 700 млн доларів. Фінансування надійде за кілька днів після позитивного рішення ради директорів, засідання якої може відбутися найближчими днями.

У свою чергу Верховна Рада ухвалила необхідний для продовження співпраці з МВФ закон про посилення незалежності Національного банку.