Україна домовилася з канадською компанією про закупівлю скрапленого газу та «зеленого» водню

Національна компанія «Нафтогаз України» уклала угоду з канадським енергетичним розробником Symbio Infrastructure про закупівлю скрапленого природного газу та «зеленого» рідкого водню.

Про це повідомили у пресслужбі Нафтогазу.

«Ця угода є важливим кроком для переходу України на диверсифіковані поставки енергії з усього світу, який ми розпочали наприкінці 2014 року, коли припинили прямий імпорт російського природного газу», — пояснюють у Нафтогазі необхідність угоди.

Зазначається, що поставки почнуться з 2027 року, а до цього часу канадська компанія отримуватиме дозволи від регулюючих органів у Європі. Енергоресурси доправлятимуть на імпортний термінал в транзитну країну Європи, яку погодять сторони.

У Нафтогазі вважають, що можливість отримувати від партнерів, таких як Канада,  енергоресурси, — матиме вирішальне значення для енергетичної безпеки та майбутнього економічного розвитку України.

Очільник Symbio Infrastructure Джим Ілліч зазначив, що його компанія забезпечить конкурентоспроможну енергію Україні за рахунок інноваційної інфраструктури, яка використовує відновлювальні джерела енергії. А також значно зменшить глобальні викиди парникових газів, витісняючи ресурси з вищим рівнем викидів, що використовуються в Європі (вугілля, мазут, а також природний та зріджений газ з високою вуглецеємністю).

«Зелений» водень — це водень, вироблений із використанням електрики, яка своєю чергою вироблена з відновлювальних джерел: вітру, сонця, біомаси.