Україна та Китай підписали угоду про співпрацю в галузі будівництва інфраструктури

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр комерції Китаю Ван Веньтао підписали міжурядову угоду, яка передбачає розширення співробітництва, сприяння співпраці між Україною і КНР з метою реалізації спільних проєктів в галузі будівництва  інфраструктури. 

Про це повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

«Угода між Кабінетом міністрів України та урядом Китайської Народної Республіки щодо поглиблення співробітництва в галузі будівництва інфраструктури передбачає залучення коштів на пільгових умовах від уряду Китайської Народної Республіки, необхідних для реалізації інфраструктурних проєктів», - йдеться у повідомленні.

Серед пріоритетів співпраці - залізничний транзит, аеропорти, порти, комунікації та муніципальне інженерне будівництво.

Згідно з угодою Україна та Китай:

  • заохочують компанії та фінансові установи обох країн до активної співпраці в галузі будівництва інфраструктурних об’єктів;
  • сприяють встановленню більш тісних економічних зв'язків між двома країнами та надаватимуть необхідну допомогу і супровід в реалізації спільних проєктів.

У результаті спільних консультацій сторони затвердять потенційні проєкти співпраці, що підтримуватимуться коштами КНР.

У Мінінфраструктури підкреслили, що підписання угоди про поглиблення співпраці в галузі будівництва інфраструктури є ще одним кроком урядів України та Китаю щодо поглиблення торговельно-економічного співробітництва, що відповідає спільним інтересам двох сторін. 

За словами екс-заступника міністра інфраструктури Віктора Довганя, переговори про підписання угоди тривали з 2018 року.

Після підписання Україна отримує можливість брати кредити у китайському Ексімбанку під 2% строком на 15 років.

В якості перших пілотних проєктів розглядаються: будівництво моста М22 біля Кременчука і перша черга кільцевої дороги М05-М06 навколо Києва.

Українські компанії будуть реалізовувати 50% інфраструктурного проєкту.