В Україні надійдуть в обіг монети номіналом 5 та 10 гривень — Нацбанк

Національний банк України випустить в обіг нові монети номіналом 5 та 10 гривень. Про це повідомляє пресслужба банку.

Згідно з повідомлення, НБУ завершує перехід на оновлений банкнотно-монетний ряд гривні, який містить надійніші та захищеніші від підробок банкноти, забезпечує зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави.

"Для цього в обіг вводяться монети номіналом 5 та 10 гривень, які поступово замінять паперові банкноти", - повідомили в Нацбанку.

Так, монети номіналом 5 гривень будуть введені в обіг 20 грудня 2019 року, а у середині 2020 року в обіг будуть введені монети номіналом 10 гривень (точну дату буде повідомлено додатково).

Зазначається, що цими нововведеннями НБУ завершить оптимізацію поточного номінального ряду гривні, яка тривала з 2014 року.

У банку підкреслили, що чеканити монети державі вигідніше, аніж друкувати паперові гроші.

«Тривалість життя монет є значно вищою за тривалість життя банкнот дрібних номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20-25 років. Натомість банкноти номіналами 5 та 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки», — передають у Нацбанку.

Крім того, громадянам не потрібно обмінювати банкноти номіналами 5 та 10 гривень попереднього зразка на оновлені монети. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами відповідних номіналів.

«Банкноти номіналами 5 та 10 гривень попередніх років випуску поступово — у результаті природнього зношення — будуть замінюватися в обігу монетами», — зауважили у НБУ.

Нагадаємо, Національний банк Укрїни повідомив про запровадження оновлених банкнот номіналом 50 та 200 гривень з удосконаленою системою захисту.