Видатки на соціальний захист людей у 2021 році буде збільшено - Мінфін

У проєкті держбюджету на 2021 рік передбачили збільшення витрат на соціальний захист людей та заклали на ці цілі на 5,7 млрд гривень більше в порівнянні з 2020 роком.

Про це розповів заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"У Мінфіні передбачили в документі (проєкті бюджету-2021, - ред.) достатній рівень соціального захисту людей в умовах пандемії. Аби це усвідомити, достатньо переглянути основні статті видатків на фінансування пільг, житлових субсидій, соціальних та пенсійних виплат. І переконатися, що у більшості випадків ці показники є вищими, ніж у поточному році", - пояснив Єрмоличев.

Він зазначив, що зростання прожиткового мінімуму у 2021-му відбудеться вищими темпами, аніж показник прогнозного індексу споживчих цін. Він зросте на 9,3%.

"Загалом видатки на соціальний захист буде збільшено. У проєкті держбюджету-2021 на ці потреби закладено 322,8 млрд гривень (+5,7 млрд порівняно з 2020-м). Для виплати державних соціальних допомог та компенсацій у 2021-му передбачено 67,5 млрд гривень (+6,2 млрд)", - сказав заступник міністра фінансів.

Як підкреслив Єрмоличев, за рахунок цих коштів 320 тисяч родин отримають одноразову частину допомоги при народженні дитини та усиновленні, а 965 тисяч родин – щомісячну частину допомоги. Щомісяця також отримають державну соціальну допомогу 42 тисячі дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, 278 тисяч дітей із багатодітних сімей, 324 тисячі дітей, яких виховують одинокі матері, 195 тисяч малозабезпечених родин, 470 тисяч осіб із інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю. Окрім того, буде надано майже 296 тисяч «пакунків малюка».

"Багато точиться розмов про скорочення фінансування пільг і житлових субсидій. Водночас у видатках бюджету-2021 на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу передбачено 36,6 млрд грн. У 2021 році плануємо надати пільги та житлові субсидії майже 5 млн домогосподарств. Ці витрати обраховані відповідно до фактичної потреби та реальної кількості отримувачів цієї державної допомоги у 2020 році", - зауважив урядовець.

Єрмоличев додав, що водночас загальний обсяг виділених у цьому році коштів становить 36,4 млрд гривень.