Виплата 1000 грн для вакцинованих громадян суттєво не вплине на інфляцію - НБУ

Анонсована президентом Володимиром Зеленським виплата у 1000 грн вакцинованим проти COVID-19 громадянам не матиме суттєвого впливу на інфляцію.

Про це сказав заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук, повідомляє пресслужба НБУ.

"Тисяча гривень – не та сума, яка могла б суттєво стимулювати споживчий попит. До того ж, галузі, на які, як передбачає уряд, будуть виділені ці кошти, страждають від недозавантаження. Навряд чи додатковий попит призведе до суттєвого підвищення цін. Навіть якщо ціни в галузі культури та спорту зростуть на 5–10%, це незначним чином позначиться на загальному показнику інфляції, оскільки частка цих послуг у споживчому кошику є незначною", - сказав Ніколайчук.

За його словами, за оцінками Нацбанку, вплив на економіку програми обсягом у 6 млрд грн на горизонті у 12 місяців може скласти 0,1-0,2% ВВП.

"Однак, якщо проєкт призведе до додаткової вакцинації навіть 10% населення, його можна буде вважати дуже ефективним, адже від відсутності локдаунів економіка виграє значно більше, ніж від безпосереднього фіскального стимулу з боку держави", – зауважив Ніколайчук.

Нагадаємо, 15 листопада президент Володимир Зеленський анонсував, що з 19 грудня в Україні запрацює програма з надання 1 тисячі гривень громадянам, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19.