Заборгованість по субсидіях на початок року є в 19 областях — Рахункова палата

Заборгованість із виплат пільг і субсидій населенню на оплату комунальних послуг станом на початок 2020 року була в 19 областях України. Є ризик, що вона не буде погашена цього року. Про це завив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи виконання Державного бюджету за 2019 рік, передає пресцентр відомства.

За його словами, найбільша заборгованість є на Львівщині — 7,2 млн грн, Дніпропетровщині — 4,9 млн грн, Київщині — 0,6 млн грн та Запоріжжі — 0,5 млн грн.

«Це свідчить про одне — фактична потреба у таких видатках коштом субвенції не забезпечена. Загалом у 19 областях станом на 1 січня 2020 року за наданими пільгами й житловими субсидіями була кредиторська заборгованість у сумі 14,6 млн гривень. Комусь така сума в масштабах всієї країни здаватиметься незначною. Але є загроза, що ця заборгованість не буде погашена. А це допомога тим, хто сьогодні не в змозі самостійно оплатити комунальні послуги через чималі тарифи», — сказав Пацкан.

Він додав, що ці ризики непогашення заборгованості тим, що у законі про державний бюджет на 2020 рік не передбачено надання цієї субвенції місцевим бюджетам.

Голова Рахункової палати також зауважив, що у 2019 році на виконання фактичних зобов’язань місцевих бюджетів з надання пільг і житлових субсидій населенню на оплату комуналки з держбюджету було надано субвенцію у сумі 21,6 млрд грн, або 99,9% плану на рік.