«Затримка у постачанні газу призведе до надзвичайного стану»: виробники хліба не можуть придбати пальне за пільговими умовами

Виробники хліба заявили, що приватні трейдери відмовляються подавати їм природний газ внутрішнього видобутку за встановленими урядом цінами. Вони просять владу забезпечити доступ до цього пального, бо затримка на кілька днів у постачанні газу призведе до надзвичайного стану в хлібопекарській галузі.

Про це йдеться у відкритому листі Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП), передає Інтерфакс-Україна.

Цей лист організація надіслала президенту, прем'єр-міністру та іншим високопосадовцям.

Так, йдеться про постанову уряду від 30 грудня 2021 року, якою до 30 квітня встановили максимальну надбавку до ціни газу власного видобутку у 24%. Це обмеження стосується продажу газу виробникам «соціально важливих» товарів, серед яких і виробники хліба.

У ВАП кажуть, що на практиці ця постанова не працює, оскільки газовидобувні компанії затягують відкриття доступу до газу, нібито створюючи надумані приводи.

Зокрема, асоціація пекарів розповідає, що пільговий газ їм обіцяли надати на початку січня, проте потім дату неодноразово переносили.

Хлібопекарі наголошують, що не можуть купувати газ за ринковими цінами, бо через це у них накопичуватимуться борги. Вони зазначають, що вважають рішення уряду доречним, оскільки воно нібито може допомогти стабілізації цін на ринку. 

Нагадаємо, 31 грудня 2021 року в Асоціації газовидобувних компаній України заявили, що таке регулювання цін суперечить українському законодавству та міжнародним зобов’язанням України.

«Досвід провідних європейських країн, які також стикнулися з енергетичною кризою, свідчить, що вони не втручаються у функціонування ринку природного газу й не відмовляються від конкурентного ціноутворення. Натомість там влада йде шляхом підтримки населення та бізнесу», — розповіли газодобувачі.

Вони наголосили, що неринкові механізми не лише не допоможуть врегулювати енергетичну кризу в Україні, а й навпаки — поглиблять її та призведуть до ще більшої імпортозалежності.