Зеленський підписав рішення РНБО про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки», яке зокрема передбачає диверсифікацію джерел енергоносіїв. Відповідний указ №874 від 2 грудня опубліковано на сайті глави держави.

У рішенні РНБО зазначається, що чинні заходи є недостатньо ефективними.

Нові заходи зобов’язують Кабмін внести у парламент законопроекти щодо актуалізації положень Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, яка передбачає нарощування обсягів видобутку природного газу, нафти, сланцевого газу, газу (метану) вугільних родовищ.

Також уряд має створити мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів з урахуванням вимог Євросоюзу.

На засіданні РНБО вирішили, що необхідно переглянути Енергетичну стратегію на період до 2035 року «Безпека, ефективність, конкурентоспроможність».

Крім цього, рішення передбачає вжиття заходів щодо прискорення підготовки річного прогнозного паливно-енергетичного балансу України на 2020 рік. Затвердити його мають до 1 травня 2020-го, у процесі має взяти участь Національна академія наук. Подібні прогнози повинні готуватися щороку.

До 1 січня 2021 року має бути розроблена дорожня карта «переходу на розрахунки за природний газ за енергетичними показниками з визначенням строку такого переходу».

До 1 січня мають бути погашені заборгованості та виплачена зарплата працівникам вугледобувних підприємств державної форми власності, а також вжиті заходи для «запобігання виникненню такої заборгованості в майбутньому».

До 1 липня 2020-го передбачається опрацювання питань щодо диверсифікації джерел і маршрутів постачання нафти, нафтопродуктів, природного і скрапленого газу, вугілля антрацитових марок — постачання з одного джерела не повинно перевищувати 30% від загальних обсягів.

Також українська влада у взаємодії з ЄС має вжити заходів для збереження транзиту російського газу через Україну після 1 січня 2020 року (коли закінчується чинний контракт з РФ).

РНБО ініціювало перевірки стану додержання у 2017-2019 роках вимог законодавства у сфері видобутку, постачання та реалізації вугілля і природного газу.

Центральні органи виконавчої влади повинні подати Антимонопольному комітету інформацію щодо порушень суб’єктами господарювання законодавства про захист економічної конкуренції на енергетичних ринках. АМКУ, зі свого боку, повинен перевірити цю інформацію.

Рахунковій палаті «запропонують» посилити контроль за ефективністю використання бюджетних грошей у низці держпрограм з енергетичної сфери.

При РНБО планують створити консультативний орган — Раду експертів з питань енергетичної безпеки.