Зеленський підписав закон про локалізацію в машинобудуванні

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, який регулює наявність продукції українського виробництва під час державних закупівель.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Закон набуде чинності через пів року після його публікації (у липні 2022 року).

Відтоді на державних тендерах під час закупівлі на понад 200 тисяч грн встановлюється поріг української складової у товарах, що закуповуються.

Стосуватимуться зміни закупівель в окремих категоріях міського транспорту, комунальної техніки, залізничного транспорту, продукції енергетичного машино- та авіабудування.

До переліку товарів входять: дизель-генератори, турбогенераторні установки, трансформатори, конденсатори, помпи, автомобілі швидкої допомоги, автобуси різних типів, трамваї та тролейбуси, вантажні та спецавтомобілі, електробуси, кузови транспортних засобів, причепи, локомотиви, залізничні вагони, вертольоти, літаки та космічні апарати, парові турбіни, гірничорудні машини.

Так, у перший рік дії закону частка цих товарів українського виробництва в держзакупівлях має складати 10%. Щороку частку українських товарів збільшуватимуть на 5%, допоки вона не досягне 40% у 2028 році.

В уряду також є право розширювати перелік товарів, на які поширюється вимога локалізації.

Крім того, Кабінет міністрів має право підвищувати на 10% або зменшувати на 5% вимогу локалізації за конкретною категорією товарів на один рік чи знижувати рівень локалізації для проведення конкретної закупівлі.