Зеленський спростив життя платникам ЄСВ

Президент України Володимир Зеленський підписав зміни до закону №592-ІХ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які мають на меті усунути дискримінацію за колом платників. Про це повідомляє пресслужба глави держави.

На практиці йдеться про скасування подвійного сплачування єдиного соціального внеску (ЄСВ) для окремих категорій підприємців з 1 січня 2021 року.

Зокрема:

  • самозайняті особи й фізичні особи — підприємці (ФОПи), що мають основне місце роботи, звільняються від сплати ЄСВ за місяці, за які його сплатив їхній роботодавець;
  • ті, хто провадить незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства, можуть не сплачувати ЄСВ за місяці, в яких вони не отримували прибутку. Ця норма поширюється і на ФОПів, які не обрали спрощену систему оподаткування;
  • ФОПи, які з 2017 року не отримували доходів, можуть припинити свою діяльність шляхом списання їм сум недоїмки з ЄСВ, а також нарахованих на такі суми штрафів і пені за умови подачі відповідних документів.

Раніше, нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який передбачає звільнення від оподаткування зарплати деяких медиків та ФОПів.

Єдиний соціальний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування — це консолідований страховий внесок в Україні, збір якого здійснюється в системі загальнообов'язкового державного страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі.