Андрія Костіна призначили новим генпрокурором

Верховна Рада 27 липня підтримала призначення народного депутата Андрія Костіна генеральним прокурором України.

Про це повідомив у Telegram-каналі нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк.

За кандидатуру Костіна проголосували 299 депутатів, 32 утрималися, ніхто не виступив проти.

Наприкінці обговорення в залу Ради прийшов президент Володимир Зеленський подивитися, як проходить голосування.

Нагадаємо, Костін у 2019 році був обраний народним депутатом IX скликання від партії «Слуга народу» номером 108 у списку як безпартійний. До 14 січня 2020 року — заступник голови Комітету з питань правової політики, після того — голова комітету.

Костін є юристом, директором Адвокатської компанії «Право».

Також він є заступником голови Ради адвокатів Одеської області, заступником голови президії Об’єднання адвокатів «Одеська обласна колегія адвокатів».

Працював у різних адвокатських компаніях та інших організаціях. Пройшов шлях від юриста до керівника компанії. Є членом правління громадської організації «Одеський дипломатичний клуб».

За даними громадського руху «ЧЕСНО», у 2019-2020 роках Андрій Костін не декларував жодного місця проживання в Києві, хоча, за даними сайту Верховної Ради, отримував бюджетну компенсацію для оренди житла або винаймання готельного номера — приблизно 20 тисяч гривень на місяць.

Також там зазначають, що у 2021 році Костін брав участь у конкурсі на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, але не пройшов співбесіду.

А ще рух пише, що Костін як голова комітету з правової політики відповідальний у парламенті за судову реформу. Проте саме в період його керівництва комітетом належна судова реформа блокувалася, а необхідні законодавчі зміни та пропозиції спотворювалися.

«Зокрема, зупинився процес перезапуску ВККС, через що Україні бракує вже приблизно дві тисячі суддів. Замість перезапуску ВРП почалося її посилення. А суддів КСУ парламент продовжує призначати без впровадження прозорого конкурсу», — зауважують у «ЧЕСНО».