Артем Ситник залишається повноцінним директором НАБУ, - Малюська

У звязку з втратою чинності окремих положень Закону щодо Національного антикорупційного бюро України, які Конституційний суд визнав неконституційними 16 вересня 2020 року, Артем Ситник залишається законним директором НАБУ і відомство продовжує повноцінно працювати та виконувати свої функції.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська у Facebook

Він нагадав, що 16 вересня своїм рішенням КСУ встановив 3-місячну відстрочку втрати чинності деяких норм закону. Відповідно до них, з 16 грудня 2020 року глава держави більше не має повноважень призначати чи звільняти очільника НАБУ, і наразі процедур його призначення чи звільнення не існує.

За словами Малюськи, поки що «це не критично», адже наразі немає законних підстав ні для звільнення директора НАБУ, ні для обрання нового.

«Рішення КСУ, яке набрало чинності сьогодні, жодним чином не змінило статус Ситника як директора НАБУ або ж статус самого НАБУ. НАБУ продовжує повноцінно працювати та виконувати свої функції», — наголосив міністр.

Він додав, що процедура призначення нового очільника НАБУ може знадобитися лише у 2022 році, коли спливає термін повноважень Ситника.

Малюська підкреслив, що Міністерство юстиції для цього хоче ініціювати зміни до Конституції, щоб повернути президенту України повноваження призначати та звільняти директора НАБУ.

До того відомство пропонує врегулювати інші процедури функціонування НАБУ окремим законопроєктом, який уряд схвалив наприкінці листопада. Він, зокрема, передбачає, що очільника бюро може звільнити Верховна Рада. Малюська вважає, що його можуть розглянути вже цієї зими.

За словами міністра, якщо зміни до Конституції та законопроєкт ухвалять, то Ситник продовжить виконувати обов'язки директора НАБУ до моменту обрання нового очільника. А якщо ні — то з 2022 року обов'язки голови НАБУ перейдуть до заступника директора.

Нагадаємо, 16 вересня Велика палата Конституційного суду України визнала неконституційними окремі положення Закону "Про Національне антикорупційне бюро України".